TAMNI KARMINI, DA ILI NE?
Ruž za usne je oduvek bio jedan jedini najjači adut u šminkanju. To je izmedju ostalog i prvi alat koje su žene koristile kako bi se ulepšavale. Najstariji i najpopularniji alat kao što je karmin za usne je preživeo mnogobrojnu transformaciju i evoluirao je u raznim pravcima. Gotovo da ne postoji granica do koje može da ide inspiracija kreatorima ruževa za usne kada je u pitanju boja, tekstura, način nanošenja i dizajn. Ovo je bezrezervno najosnovniji komad u neseseru svake žene i devojke.

U svojoj evoluciji je preživeo razne varijante, svaka od tih varijanti su imali svoje pristalice i svoje protivnike. Jedan od najnovijih trendova koji je jačao i jačao danas je doživeo svoju najrasprostranjeniju verziju jeste gospodin tamni karmin na usnama. Tamni karmini su se prvo počeli pojavljivati u filmovima o vampirima gde su vampirice uvek imale ili tamno crveni ili sasvim crni ruž na usnama, pored toga imale su izuzetno bled ten (kao da je moguće da postoji neka rumena vampirica). Tamni karmin je u tim filmovima uvek predstavljao ženu koja poseduje večnu moć zavodjenja i na kraju moć da potčini svakoga svojom neodoljivom lepotom a onda i fatalnim ujedom. Tamni karmin je svoju premijeru imao tada, a nakon toga počeo se širiti medju mladjom populacijom koja se predstavljala nadimkom „Goti“, a nakon njih „Emo“ generacija koja je takodje bila poznata po tamnim karminima na usnama od kojih su muški pripadnici Emo grupacije imali crno nalakirane nokte. Sve to je bio simbol razlikovanja od uobičajenih vršnjaka i tendencija da se jedinka razlikuje od svojih vršnjaka, tendencija da se bude poseban.

Današnja verzija tamnih karmina koje su izuzetno popularne i koje možete na svim društvenim mrežama naći jesu izuzetno mat tamni karmini koji se kreću u širokoj paleti boja od Kapućino nijanse pa sve do sasvim crnog ruža za usne. Ukoliko vam se ovakav izgled svidja potrebno je da poštujete pravila i korake šminkanja kako na vama ovaj ruž zaista ne bi izgledao sasvim suprotno od onoga što ste želeli da postignete. Naime, prvo i osnovno pravilo jeste da kada odaberete nijansu koja vam se svidja pokušate da nadjete identičnu olovku koja odgovara nijansi željenog ruža. Boja olovke bi trebalo da bude identične nijanse kao i ruž, a toleriše se i za jedan ton tamnija nijansa olovke, svetlija olovka nikako ne dolazi u obzir jer ćete na kraju imati efekat razmazanih usana. Olovkom se iscrtava jasna oštra ivica usana i to je prvi i osnovni korak. Nakon što ste odabrali karmin i olovku imate potreban alat za usne. Prelazimo na ten lica. Vraćamo se na filmove o vampiricama jer smo tamo već pomenuli da su imale bled ten, upravo to je drugo pravilo prilikom nošenja tamnog karmina. Puder koji se stavlja na lice prilikom nošenja tamnog karmina na usne jeste jedna do dve nijanse svetlija od prirodne boje tena. Ovo na pravi način ističe kontrast koji se tamnim karminom želi naglasiti. Puder mora da bude mat što znači da se mora matirati kompaktnim puderom bez sjaja i presijavanja. Nikakav svetlucavi puder ne dolazi u obzir jer ukoliko su usne mat, a ten svetlucav, finalni izgled neće izgledati baršunasto i upeglano kako se želi izgledati. Zaobidjite šljokice i bilo kakve svetlucave šminkerske preparate. Mat ruževi nisu najbolji prijatelji sa šljokicama, ukoliko želimo da imamo mat karmin, da bi on izgledao lepo, moramo se samo na njemu zadržati kao delu koji će nakon šminkanja na licu da dominira. Oči su u slučaju mat tamnog karmina pet nijansi svetlije od karmina koji imamo, način na koji ćemo odabrati idealnu senku da prati željeni ruž jeste da ćemo staviti na nadlanicu ruž koji želimo a onda isprobati sve senke za koje mislimo da bi odgovarale, ona senka koja se pored ruža najmanje ističe je u najčešćem

5 views0 comments
MAXFACTOR LOGO.jpg
guerlain-logo.png
pupa-logo-png-transparent.png
Bourjois-brand-Logo.png
collistar-logo-vector copy.png
Unknown copy.png
SHISEIDO copy.png
DEBORAH copy.png
trioplast logo(2).png