SCOULPTING & COUNTURING/HIGHLIGHTING TEHNIKAU današnjem vremenu imamo priliku i mogućnost da pratimo video zapise u kojima šminkeri pokazuju tehnike korak po korak do postizanja željenog izgleda. Svako može da pokuša da izvede na sebi ispred ogledala ono što šminker demonstrira na videu. U šminkanju ne postoje pravila, ali postoje načela. Pravilo bi bilo da se korektor nanosi posle tečnog pudera, ali to pravilo nije strogo u svojoj primeni, tačnije, kršenje ovog pravila ne znači nužno i pogrešno nanošenje pudera i korektora već samo prilagodjavanje i kombinovanja teksture jednog i drugog proizvoda i ličnom afinitetu. Načelo jeste to da korektor mora da prekrije podočnjake i kamuflira ih. U tom načelu nema odstupanja jer sve suprotno tome jeste greška u šminkanju. Obzirom na brojnost raznih pravila i načela, nekada može da dodje do konfuzije šta odredjena tehnika predstavlja i kako se koja tehnika izvodi na pravilan način. Tako je u poslednje vreme sa Sculpting i Contouring tehnikom. Ukoliko bismo ih preveli u prenesenom smislu to bi glasilo ovako - Sculpting tehnika predstavlja tehniku vajanja, tj.isticanja, dok Contouring&highlighting tehnika predstavlja tehniku preoblikovanja lica. Iako obe tehnke asociraju podjednako na isti završni efekat koji se želi postići, ove tehnike se u mnogo čemu veoma razlikuju. Mnogi poistovećuju ove dve tehnike što je pogrešno.

Podjimo od prve, Sculpting tehnike, tj.tehnike vajanja. Ovo je tehnika kojom se želi vizualno istaći prirodan oblik lica u predelu jagodičnih kostiju. Tehnika vajanja se pravilno izvodi uz pomoću rumenila. Isključivo rumenila (uz rezervu koja pripada nekada i bronzerima koji mogu savršeno uskočiti u ulogu rumenila). Odabirom željene nijanse na pravi način ističemo prirodnu fizionomiju lica postavljanjem rumenila na odredjeno mesto, naglašavamo ono što želimo da istaknemo. Na najviše tačke jagodičnih kostiju, simetrično, stavljamo rumenilo koje nanosimo četkom u zamišljenu liniju ruba jagodične kosti od ušiju ka nosu. U zavisnosti od toga da li želimo oštriju liniju, intenzivnije boje, pokret će nam biti nekoliko puta ponavljan putanjom u pravcu uši-nos-uši, što bi bila večernja varijanta šminkanja. Ukoliko se opredelimo za dnevni izgled, blagim krugovima na najvišoj tački obraza ispisujemo četkom krugove koji zahvataju samo najviši vrh jagodične kosti na obrazima što daje efekat dnevnog, prirodnog make up-a. Svaka nijansa rumenila je odgovarajuća i zavisi isključivo od našeg afiniteta. Svako rumenilo u svojoj teksturi sadrži reflektujuće čestice koje na pravilan način reflektuju svetlost koja se prelama na jagodičnim kostima i zbog toga je rumenilo najadekvatniji alat za ovu tehniku šminkanja uz izuzetak pojedinih bronzera koji takodje mogu poslužiti. Ova tehnika je završni potez u šminkanju i zaokružuje željeni izgled odredjenom svežinom koju postiže.

Druga tehnika, za razliku od prve, izvodi se na samom početku šminkanja, nakon postavljanja tena, a pre nego što počnemo sa šminkanjem očiju i usana. Contouring znači izvlačenje kontura, preoblikovanje lica. Kosi se sa prvom tehnikom jer se vizuelno „izvlače“ konture i ivice na licu uz pomoć tamnijih i svetlijih nijansi pudera. Prvo da se pozabavimo teksturama. Kod ove tehnike, na početku se moramo opredeliti da li ovu tehniku izvodimo sa kremastom ili kompaktnom teksturom. U svakom slučaju obe teksture se nanose nakon nanošenja tečnog pudera (koji se u ovom slučaju nanosi u izuzetno tankom sloju). Kombinovani tip kože bi trebalo da koristi kompaktne teksture, a osetljiv i suvlji tip kože bi trebalo da se opredeli za kremastu teksturu. Tamnija nijansa pudera kojom izvlačimo konture treba da bude dva do tri tona tamnija

4 views0 comments
MAXFACTOR LOGO.jpg
guerlain-logo.png
pupa-logo-png-transparent.png
Bourjois-brand-Logo.png
collistar-logo-vector copy.png
Unknown copy.png
SHISEIDO copy.png
DEBORAH copy.png
trioplast logo(2).png